Koelen met WEM Wandverwarming

Vanzelfsprekend is wandverwarming ook uitermate geschikt voor koeling, wanneer koud in plaats van warm water door het systeem gestuurd wordt.

In tegenstelling tot conventionele klimaat systemen (airconditioning) werkt wand en plafond koeling geheel geluidloos en zonder tocht.

Voor een zeer hoog koelvermogen, bijvoorbeeld in de kantoor en utiliteitsbouw, of in mediterrane landen, bevelen wij plafond koeling aan, met de speciaal tegen condensvorming behandelde klimaat elementen.

 

Praktijk toepassing

Net zoals voor het verdelen van warmte, kunnen de WEM wandverwarmingssystemen ook voor koeling worden ingezet. Daarbij wordt gekoeld water door het systeem geleid. Bij de standaard WEM systemen ligt het koelvermogen bij wandkoeling, 30-65 W/m², flink lager dan het maximale vermogen aan warmte afgifte. Dit aangezien de temperatuur van het (koel)-water niet te laag mag zijn. Bij een te lage watertemperatuur - afhankelijk van de ruimtetemperatuur en de luchtvochtigheid - kan de in de lucht aanwezige waterdamp condenseren op en in de koude wandvlakken. Om dit te voorkomen kan een complexe en dure dauwpunt regeling worden ingebouwd. Of kan de koelwatertemperatuur op de kritische minimale waarde worden begrensd. (in Noord-West-Europa op 16°C)

Eventuele kortstondige condensatie van waterdamp is voor de WEM klimaat elementen geen enkel probleem omdat de elementen van leem zijn en leem goed met vocht om kan gaan. Er treden niet direct vervormingen en verkleuringen op. Dit in tegenstelling tot veel andere koelsystemen welke meestal uit waterdamp gevoelige materialen zoals gips en metaal zijn opgebouwd.

Om koud water te genereren worden over het algemeen koelmachines of warmtepompen gebruikt. Het integreren van koelmachines in de cv-installatie vereist specialistische berekening en plaatsing. Een dergelijke oplossing word in de praktijk enkel in grotere gebouwen zoals hotels of kantoorgebouwen toegepast.

In de woningbouw wordt koeling vrijwel uitsluitend gebruikt in combinatie met warmtepompen. Aard warmtepompen zijn geschikt voor 'passieve' koeling. Het koelwater wordt daardoor gekoeld in de grond of het grondwater, waardoor behalve stroom voor de circulatiepomp geen extra energie nodig is. Andere warmtepompen koelen "actief": Hier wordt het koelcircuit omgekeerd, en de warmtepomp werkt vergelijkbaar als een koelkast.

De regeling van de ruimtetemperatuur wordt bij een systeem met warmtepomp meestal sterk vereenvoudigd. Wanneer koeling gevraagd wordt kunnen de aandrijvingen op de verdeler worden geopend en vindt koeling plaats. De kamertemperatuur kan worden verlaagd tot ongeveer 7 ° C. Bij verdere koeling is ontvochtiging van de ruimtelucht noodzakelijk.

Wandkoeling werkt door warmtestraling. Warme oppervlakken stralen uit naar de koude vlakken en koelen daardoor af. Het is daarbij niet van groot belang of het koeloppervlak aan vloer, muur of het plafond is aangebracht.

Niettemin is de koelcapaciteit van een koelplafond het grootst, omdat er ook een deel convectie plaatsvind: Warme lucht stijgt op en wordt afgekoeld tegen het plafond. Met het koeloppervlak kan ook verwarmd worden, dat is gemakkelijk uitvoerbaar. Aangezien koelplafonds met een relatief laag vermogen zijn ontworpen, kan bij het verwarmen met zeer lage watertemperaturen worden volstaan.

Voor een zeer hoog koelvermogen, bijvoorbeeld in de kantoor en utiliteitsbouw, of in mediterrane landen, bevelen wij plafond koeling aan, met de speciaal tegen condensvorming behandelde klimaat elementen.