Flat in Frankfurt am Main

Een stedelijk woongebouw uit de late Gründerzeit in het Frankfurter stadsdeel Nordend, met zijn goed bewaarde bouwstructuur en twee zolderverdiepingen, bood een architect de ideale voorwaarde voor de realisatie van zijn eigen droomhuis.

Om het hele ensemble met een aangename stralingswarmte te verwarmen, koos de klant voor wandverwarming. Aangezien de stralingswarmte horizontaal en gelijkmatig wordt verdeeld in de grote en open ontworpen ruimten en de warme lucht niet naar boven stijgt zoals bij convectieverwarming, kunnen de bewoners altijd genieten van een aangenaam binnenklimaat.

De architect werkte met klimaatelementen in het plafond en met het buizensysteem op massieve muren, die vervolgens met leem werden bepleisterd.

"Bij de architectuur van de dakuitbreiding heb ik gewerkt met de identiteit van de plaats Frankfurt am Main, waarvoor de skyline van deze stad in de eerste plaats staat", legt de ontwerper uit. "De dakconstructie aan de straatzijde bleef ongewijzigd, terwijl de dakkapellen aan de achterzijde volgens mijn ontwerpen werden verbouwd. Ik heb een glazen dakstrook gebruikt als bemiddeling tussen de twee dakzijden om een duidelijk herkenbare bouwverbinding te creëren."

De nieuwe zolderverbouwing voor woondoeleinden creëerde hoogwaardige, moderne ruimten om de bestaande woonruimte aan te vullen en te vergroten. Het hoogtepunt van het appartement van de architect zijn de aantrekkelijke dakterrassen op de hoogste verdieping van het gebouw, vanwaar men een schitterend uitzicht heeft in westelijke richting naar het centrum van de stad en tot in het Taunusgebergte. Volgens de planner "was ik in staat om optimale lichtomstandigheden te creëren door grote glasoppervlakken te gebruiken en tegelijkertijd rekening te houden met effectieve warmte- en zonwering. Zo kun je echt genieten van de grote kamers!"

Bovendien werden de zolder en de bovenste verdiepingen voorzien van optimaal op elkaar afgestemde isolatie. Vloeren en trappen zijn gemaakt van rustiek eikenhout en de muren werden bepleisterd met leem- en kalkpleisters.

Zo presenteert de doordachte zolderflat zich met zijn open plattegrond als een woonruimte met de allerbeste licht- en ruimtecondities, die zijn bewoners door het uitgebalanceerde ruimteklimaat een heel bijzondere woonbeleving biedt.