KfW Award voor monumentale schuur

Nieuw wooncomfort in een historisch gebouw

Maike en Daniel Herz hebben een groot hart voor hun driekantige boerderij, die ze met veel doorzettingsvermogen en enthousiasme van de ondergang hebben gered. Midden in het historische centrum van Arnstadt staat het gebouwencomplex, dat hoofdzakelijk tussen de 13e en de 16e eeuw werd gebouwd en vanaf de jaren 1990 leegstond tot het werd gerenoveerd. 

De schuur werd omgebouwd tot woongebouw en in 2021 bekroond met de KfW Award Bauen in de categorie "bestaande gebouwen". Naast - uiteraard - veel leem werd ook het WEM-wandverwarmingssysteem gebruikt. Vanwege de vereiste flexibiliteit bij de installatie en de vele kleine oppervlakken koos de bouwfamilie voor het WEM leidingsysteem, dat vervolgens met leem werd ingepleisterd.  

 

De geslaagde renovatie, die de familie Herz zelf achteraf als "bijna een wonder" beschouwt, laat zien hoe indrukwekkend eerbiedigwaardig oud bouwmateriaal kan zijn wanneer het een nieuw leven krijgt. Bovendien biedt de schuur nu veel wooncomfort en levenskwaliteit om in te wonen en kijkt uit naar een hopelijk lange en veelbelovende toekomst.

Alle Fotos: Familie Dr. Daniel en Maike Herz, Jan Kobel


Planning/ontwerp van de wandverwarming:
Dipl.-Ing. Uwe Berghammer  lehmwandheizung |  Alte Dorfstraße 32   79183 Waldkirch
Tel.: 07681 - 205 98 20  |  info(at)lehmwandheizung.de   |  www.lehmwandheizung.de

Uitvoering van de leembouwwerkzaamheden
Lehm-Bau-Kunst Peter Multhauf | Puschkin-Straße 1   99334 Ichtershausen
Tel.: 0179 -51 80 960 | info(at)lehm-bau-kunst.de | www.lehm-bau-kunst.de

Meer info over het project:

Site van de bouwfamilie: https://www.scheune-arnstadt.de/

Verhaal van KfW-Award: https://www.kfw.de/stories/gesellschaft/bauen/arnstadt-2021/