Historisch Hof

De boerderij van de Aubachhof maakt deel uit van een gebouwencomplex en werd voorzien van interne thermische isolatie en WEM-klimaatelementen. Er werden uitsluitend ecologische bouwmaterialen gebruikt en het historische gebouw werd met zorg behandeld.

Aan de binnenzijde van de buitenmuren werd een lattenconstructie aangebracht, waartussen een flexibel natuurlijk isolatiemateriaal werd geklemd. De klimaatelementen en leembouwplaten werden op de latten geschroefd. Het oppervlak werd tenslotte opgevuld met een fijne pleister van leem en geschilderd.

De warmte die aan de aarde wordt onttrokken wordt verder verhoogd met warmte die aan de zon wordt onttrokken voordat zij door een warmtepomp tot 35° wordt opgewarmd voor verwarming met een lage-temperatuursysteem (wand- en vloerverwarming).
Een geavanceerd systeem van twee warmwatertanks optimaliseert het systeem nog verder. Het vermogen van de warmtepomp kan dus worden verminderd, hij verbruikt aanzienlijk minder elektrische energie en het rendement neemt aanzienlijk toe. Er wordt het hele jaar door geen extra (elektrische) energie gebruikt voor de bereiding van warm water: de afvalwarmte van de warmtepomp en de thermische zonne-energie zijn voldoende. Daardoor bereikt de warmtepomp een hoog rendement van wel 7. De verwarmingskosten inclusief warmwaterbereiding zijn extreem laag.