Houten huis met meerdere verdiepingen, 20 wooneenheden en gemeenschappelijke ruimtes in Barcelona

"La Balma" in Barcelona/Spanje is een project van de woningbouwcoöperatie Sostre Cívic. Het houten gebouw met meerdere verdiepingen bevat 20 wooneenheden en verschillende gemeenschappelijke ruimten, zoals een bibliotheek. Het is gelegen in de wijk Poblenou in Barcelona en is gepland en gerealiseerd door een coöperatieve groep van 33 mensen van verschillende generaties en familievormen. De nadruk lag niet alleen op gemeenschappelijke besluitvormings- en medezeggenschapsprocessen, maar ook op ecologische bouwaspecten.

 

Dankzij het initiatief en de professionele begeleiding van onze partner in Spanje, het bedrijf CLICONS in Barcelona, werd besloten het WEM klimaatelement droogbouwsysteem te gebruiken voor verwarming en koeling van het gehele gebouw. Het systeem had grote belangstelling gewekt bij de groep, omdat het de natuurlijke hulpbron leem combineert met de vaardigheid van vakmanschap en de geavanceerde technologie van geprefabriceerde panelen voor verwarming en koeling. 

Door een zorgvuldig ontwerp van de verwarmingscircuits kon volledig worden voldaan aan de verwarmingsbehoeften in de kleine ruimten rond de balkons aan beide gevels. Ze leveren niet alleen warmte in de winter, maar ook massa voor thermische inertie en koelte in de zomer!

Enkele maanden later kunnen de leden van de coöperatie hun wooneenheden betrekken. Sommige gebruikers hebben ervoor gekozen hun muren in klei te laten, anderen hebben ze een lichte kleur gegeven met kleiverf. Het bedrijf Clicons blijft het project begeleiden om de technische details uit te leggen en is blij met de positieve feedback van de bewoners! 

De flats verkleinen hun oppervlakte (5-10%) om noodzakelijke ruimten zoals wasruimten, studeerkamers, logeerkamers of opslagruimten te delen, zodat collectief wonen geen extra kosten veroorzaakt, maar integendeel een besparing en een winst aan oppervlakte en levenskwaliteit betekent.

Alle Fotos: CLICONS BARCELONA


Planning en uitvoering:
CLICONS CLIMACONSTRUCTIVO  |  Inh. Bernd Colmar Gielke | BARCELONA - SPANIEN
Tel: (+34) 933 197 326  |  clicons.info(at)gmail.com   |  www.clicons.com