Restaurant Soup en Zo | Amsterdam

Soup en Zo is gelegen aan de Van Baerlestraat in het centrum van Amsterdam en biedt een culinaire take-away ervaring. Onder leiding van een getalenteerde chef-kok worden hier dagelijks verse soepen en salades bereid. Het menu varieert zeven dagen per week, met minimaal acht verschillende soepen om uit te kiezen.

Bij de restauratie van het pand van Soup en Zo speelde het advies van Groene Bouwmaterialen een cruciale rol. Vanwege de historische grote glazen pui adviseerden wij het gebruik van WEM-verwarmingssysteem in de vensterbanken en het plafond. Deze elementen zorgen ervoor dat de leempanelen in de toekomst ook kunnen koelen. Het gehele plafond, waarin verschillende technieken zijn verwerkt, werd vervolgens spekglad opgeleverd met kalk fijnpleister.

Historische Restauratie met Moderne Techniek

De binnenzijde van de gevels en vensterbanken zijn voorzien van Gutex Thermoroom houtvezelisolatie en WEM-klimaatelementen, afgewerkt met kalkmortel en daarna kalkfijnpleister voor een glad resultaat. Dit zorgt niet alleen voor een verbeterde isolatie maar draagt ook bij aan de duurzaamheid van het pand. Door deze opzet is het binnenklimaat voor de gasten en medewerkers uiterst prettig geworden. Wat een voorbijganger zou kunnen opvallen is dat, anders dan bij de veel restaurants, heeft men hier geen last van beslagen ruiten waardoor je niet naar buiten of binnen kunt kijken.    

Gezondheid en Milieu voorop

Soup en Zo streeft naar het bevorderen van positieve gezondheid en een beter milieu door middel van goed eten. Het bedrijf heeft oog en oor voor haar klanten, streeft naar de best mogelijke arbeidsvoorwaarden voor medewerkers, en werkt langdurig samen met leveranciers. Dit sterke en grote netwerk geeft het bedrijf plezier, bestaansrecht, en groeikracht.    

Dynamisch Beleid met Gedeelde Verantwoordelijkheid

De organisatiestructuur van Soup en Zo is sociocratisch, wat betekent dat verantwoordelijkheid wordt gedeeld en medezeggenschap wordt gestimuleerd. Ideeën en oplossingen worden getoetst voordat ze worden gerealiseerd. Elk teamlid kan hierbij (in)direct meebeslissen of betere oplossingen aandragen, wat resulteert in een transparant bedrijf dat de intelligentie en initiatiefkracht van de groep benut.

Eigenaren met een Missie

Margriet en Jamie zijn de trotse eigenaren van Soup en Zo. Sinds 2009 hebben zij het bedrijf overgenomen en geven ze het een duurzame toekomst. Met een passie voor echt en toegankelijk eten, streven ze naar een positieve impact op zowel de gezondheid van hun klanten als het milieu.      

Innovatieve Financieringsstrategieën

Soup en Zo is een veerkrachtig en financieel gezond bedrijf. Men heet de dienstverlening uitbreidt met een bezorgdienst met fietskoeriers en een plan voor een bezorghub en centrale keuken. Financiering voor dit plan wordt aangetrokken door de verkoop van obligaties aan het netwerk.

Kiezen voor Gezondheid en Duurzaamheid

Soup en Zo kiest bewust voor biologische ingrediënten, waarbij bodemgezondheid, insectenleven en dierenwelzijn centraal staan. Ongeveer 80% van de ingrediënten komt van biologische leveranciers. Hoewel sommige biologische producten moeilijk te verkrijgen zijn, kiest het bedrijf altijd voor ingrediënten die bijdragen aan een gezonde aarde.    

Homemade Eten met Liefde Bereid

Bij Soup en Zo draait alles om vers en eerlijk eten. Met een goed uitgeruste keuken worden alle gerechten handgemaakt en zelf bereid, wat resulteert in eten dat met liefde is klaargemaakt. Dit verschil is zichtbaar en proefbaar.

Milieubewuste Keuzes

Hoewel het vermijden van vlees het beste is voor het milieu, serveert Soup en Zo toch vlees. In overleg met boeren, gelooft het bedrijf dat dieren een essentiële rol spelen op de boerderij voor mestproductie. Op dit moment bevat 10% van het menu biologisch vlees, als onderdeel van een evenwichtige relatie tussen mens en dier op de boerderij.