Modelwoning Naturbau Meldorf

Om de veelzijdigheid van het ecologisch bouwen te kunnen tonen en toelichten en om het bestaande ensemble van het bedrijfsterrein van Naturbau Meldorf GmbH uiteindelijk aan te vullen, werd de nieuwe modelwoning ontworpen en gebouwd. De dragende structuur bestaat uit een houtskeletconstructie.

Om zoveel mogelijk facetten van ecologisch bouwen te laten zien met verschillende materialen, bouwelementen en bouwtechnieken, zijn de gevels bijvoorbeeld verschillend van ontwerp en kleur. Hieruit blijkt de diversiteit en flexibiliteit van de houtbouw, alsmede het vakmanschap van de betrokken ambachtslieden.

Achter de uiterlijke verschijning gaat een complex energieconcept schuil: de modelwoning wordt van warmte en verwarmingswater voorzien door een ÖkoFen-ketel van de nieuwste generatie. De verwarmingsondersteuning in de winter wordt ondersteund door zonnecollectoren die op maat zijn gemaakt en verticaal als balkonhekken zijn gemonteerd op de bovenverdieping aan de zuidzijde. Bovendien, maar meer in overeenstemming met de modelwoning, is centraal op de begane grond een watervoerende kachel geïnstalleerd en op de bovenverdieping aanvullend een pelletkachel. De warmte wordt in de ruimte afgegeven door ca. 4,5 ton wandverwarmingselementen van WEM Wandheizung. Een 18 KW/p PV-systeem op het dak met noord- en zuidoriëntatie rondt het energieconcept af en maakt van het KFW 40 huis meer dan een energie-plus huis.

Op de bovenverdieping van de modelwoning bevinden zich de allergievriendelijke kantoren, die u van harte kunt bezoeken om het gevoel te ervaren in een ecologisch en gezond gebouwencomplex te wonen. Deze kamers zijn ook uitgerust met WEM-wandverwarmingspanelen en de stralingswarmte kan dus worden getest tijdens een verblijf in de modelwoning. Samen met het Sentinelhaus Institut en samenwerkende bouwbiologen sluit Naturbau Meldorf de uitstoot van schadelijke stoffen uit en controleert het de accumulatie van schadelijke stoffen door de lucht in de ruimtes tijdens de bouw- en afwerkingsfasen te meten.

Het gebouw werd door 81fünf hightech & holzbau AG bekroond met de prijs voor de mooiste referentie-installatie voor zonne energie en als object van het jaar.


Meer informatie en contact:
Naturbau Meldorf GmbH - Herr Roger Priegnitz  |  Österstraße 57  |  25704 Meldorf
Tel.: 04832 - 51 51  |  info(at)naturbau-meldorf.de  |  www.naturbau-meldorf.de

Ontwerp:
JEBENS SCHOOF ARCHITEKTEN GbR  |  Speichergasse 6  |  25746 Heide
Tel: 0481 - 12 39 58 34  |  info(at)jebensschoof-architekten.de  |  www.jebensschoof-architekten.de