Leemhuis EcoLut

Het EcoLut lemen huis - een seminariewoning met een heel bijzondere sfeer, gebouwd met natuurlijke bouwmaterialen.

Het seminariehuis van Jörg Deselaers ligt verscholen in het groene landschap bij kasteel Ehreshoven in Engelskirchen bij Keulen. Het werd volledig gebouwd met ecologische bouwmaterialen in het achterhoofd. Het grote, lichtdoorstroomde houten huis met een royale glazen pui aan de zuidkant bestaat uit drie verdiepingen van elk 200 m². Hij is georiënteerd volgens de loop van de zon.

De constructie is gemaakt van eikenhout, dat reeds gedurende de laatste 10 jaar is gekapt in het speciaal voor dit doel aangekochte bos. Dit eikenhout diende ook als bouwmateriaal voor deuren, ramen en vloeren. De isolatie werd gemaakt met houtvezelisolatiemateriaal, de muren werden voorzien van WEM wandverwarming en bepleisterd met klei. Dankzij hun vochtregulerende werking zorgen ze nu voor een uniek binnenklimaat in het hele gebouwencomplex.

Het lemen huis wordt verwarmd en gekoeld met het wandverwarmingssysteem van WEM, dat op de wanden en plafonds werd aangebracht. Jörg Deselaers koos voor wandverwarming omwille van de aangename stralingswarmte die van de temperatuurgeregelde wanden uitgaat. Net als zonnestraling wordt deze warmte door het menselijk lichaam als bijzonder aangenaam en comfortabel ervaren.

In de zomer wordt koud water door de buizen geleid - een geruisloos airconditioningsysteem zonder onaangename tocht. Een andere belangrijke reden was de verwachte energiebesparing. Met wandverwarming kan de kamertemperatuur tot 3°C worden verlaagd terwijl hetzelfde warmtegevoel behouden blijft, wat een energiebesparing tot 18% oplevert.

Er werden WEM-klimaatelementen gebruikt waarin de watervoerende leidingen reeds zijn ingebed in leem. Deze kunnen zeer snel en gemakkelijk worden geïnstalleerd. De panelen zijn bijzonder geschikt voor gebruik in houtskeletbouw, zolderverbouwingen of als koelplafond.

Op andere plaatsen in het huis werden WEM-buisregisters tegen de muren geschroefd en vervolgens met leem bepleisterd. Om de bezoeker een idee te geven van de constructie van de muur, heeft de bouwer op sommige plaatsen de muurverwarming in een soort kijkvenster, ongepleisterd, getoond.

De bouwer deed zijn eerste ervaring met leem als bouwmateriaal meer dan 20 jaar geleden op in Afrika, hij restaureerde reeds oude boerderijen met leem en volgde de historische sporen van leem als bouwmateriaal in China.

Het architectonische hoogtepunt van het seminargebouw, waarin ook verschillende bedrijven hun kantoren hebben gevestigd, is een ca. 6 m hoge muur van gestampte leem over twee verdiepingen, waarachter zich ook verwarmingsbuizen bevinden. Zo straalt deze massieve wand niet alleen een delicate warmte uit, maar is hij ook zeer decoratief en interessant door de gelaagdheid van klei in verschillende kleuren en korrels.


Meer informatie en contact
Ecolut-Forum - Jörg Deselaers  |  Schloss Ehreshoven  |  51766 Engelskirchen
Tel: 0 22 63/4 71 18  |  deselaers(at)stift-ehreshoven.de  | www.ecolut-center.de

Ontwerp
Mekus Architekten  |  Collenbachstraße 35  |  40476 Düsseldorf
Tel.: +49 (0)211 - 44 44 79  |  info(at)mekus-architekten.de  |  http://www.mekus-architekten.de

Ondersteuning bij ontwerp en uitvoering
CLAYTEC e.K.  |  Nettetaler Str. 113  |  41751 Viersen
Tel.: +49 (0)2153 - 91 8-0  | service(at)claytec.com  |  www.claytec.de