Bureau voor duurzame bronnen

Nieuwbouw voor der Fachagentur für Nachwachsende Rohstoffe e.V.

De planning en de bouw van een nieuw gebouw is altijd een uitdaging om de eisen inzake gebruik, esthetiek, economische efficiëntie, maar ook milieuoverwegingen met elkaar in overeenstemming te brengen.

Voor het Fachagentur Nachwachsende Rohstoffe e.V. (FNR), als projectmanagementagentschap van het Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft (BMEL) en centraal coördinerend agentschap op het gebied van hernieuwbare hulpbronnen, was het zowel een bijzondere eis als een verplichting om het gebruik van hernieuwbare hulpbronnen in de openbare bouw op een bijzonder demonstratieve wijze te implementeren, zonder daarbij de andere bovengenoemde criteria uit het oog te verliezen.

Met het nieuwe kantoorgebouw, dat voor het grootste deel is opgetrokken uit hernieuwbare grondstoffen, geeft de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern als opdrachtgever uitvoering aan alles waar de FNR voor staat op het gebied van innovatie, duurzaamheid, efficiënt gebruik van energie en hulpbronnen, moderniteit en ontwikkeling.

Tegelijkertijd is dit nieuwe gebouw een moderne constructie die een direct contrast vormt met het historische landhuis dat in gebruik was en nog steeds is.

Wand van stampleem

De bouw van de lemen muur en het team rond leembouwer Stefan Neumann vormen een hoogtepunt op de bouwplaats in juni 2010. Voor de bouw van de muur werd 35 ton leem aangestampt tot 16 m³.
Hij bereikt een hoogte van 6,28 m, is 6 m lang en 50 cm dik.

Het vormt nu de aantrekkelijke kern van het gebouw en straalt een aangename warmte uit via de geïntegreerde WEM-wandverwarmingsbuizen.


Uitvoering van de wand met geïntegreerde muurverwarmingsbuizen:
Naturbauwerk  |  Stefan Neumann,  Ebelingweg 6, 21339 Lüneburg
Tel.: 0176 - 64 26 30 38  |  info(at)naturbauwerk.de

Meer informatie en contact
Fachagentur Nachwachsende Rohstoffe e.V. (FNR), OT Gülzow, Hofplatz 1, 18276 Gülzow-Prüzen
Tel.: 03843 6930142  |  Fax: 03843/69 30-220  |  www.fnr.de

Dokumentation  Download, info over de geintegreerde wandverwarming in de wand van stampleem op pagina 32/33