ECOVIN-Wijnhuis Dr. Randolf & Anne Kauer in Oberen Mittelrheintal

Ecologische wijn en monumentenzorg

Het familiebedrijf van Dr. Randolf & Anne Kauer is gevestigd in een van de mooiste regio's van Duitsland - in het UNESCO-werelderfgoed "Boven-Midden-Rijndal".

Op 3,5 hectare wijngaarden doet de familie aan biologische wijnbouw op de steile hellingen van Bacharach, Oberwesel en Oberdiebach. Riesling van de leisteen is hun passie in al zijn facetten.  De Kauers zetten zich in voor de instandhouding van wijnbouw op steile hellingen in een natuurlijk landschap dat positief is beïnvloed door de mens.

Biologische wijnbouw ligt aan de basis hiervan sinds de oprichting van het wijnhuis in 1982. De wijnmakerij is lid van de Federale Vereniging voor Ecologische Wijnbouw (ECOVIN) en wordt jaarlijks gecertificeerd.

In 1996 kocht de familie een deel van de voormalige wijnmakerij Wilhelm Wasum in Bacharach met een prachtige kruisgewelfde kelder op de leisteenrots. Beetje bij beetje wordt het geklasseerde gebouw met veel zorg gerenoveerd.

Comfortabel klimaat met WEM plafondverwarming in de zaal voor wijnproeverijen en evenementen

Een WEM plafondverwarmingssysteem werd geïnstalleerd in de grote historische zaal, die wordt gebruikt voor wijnproeverijen en andere evenementen.

In december 2020 heeft Anne Kauer, officieel mede-eigenaar van de wijnmakerij sinds juli 2020, ons hierover Feedback gegeven.

De WEM-klimaatelementen zijn perfect geschikt voor toepassing aan het plafond. De grote en hoge ruimte wordt optimaal verwarmd door het hoge aandeel stralingswarmte van de plafondverwarming. Bovendien blijft er kostbaar vloeroppervlak aan de wanden vrij.

Wijnliefhebbers en geïnteresseerde klanten die de doeltreffendheid van de plafondverwarming zelf willen ervaren, worden van harte uitgenodigd contact op te nemen met de familie Kauer.

Biologische wijnbouw

Toen de familie Kauer in 1982 begon, was het voor hen vanaf het begin duidelijk: biologische wijnbouw was de weg die ze moesten bewandelen, zonder mitsen, maren en nog eens maren. Er waren nog geen richtlijnen, maar de richting was duidelijk. Biologische wijnbouw is voor de Kauers dan ook een vanzelfsprekendheid. Ze zijn bijzonder toegewijd aan wijnbouw op steile hellingen.

De bodem en het bodemleven zijn het meest waardevolle bezit en de basis voor de kwaliteit van de druiven en de wijnen. Daarom worden alle wijngaarden tijdens de winterperiode beplant met de natuurlijke flora van het gebied. In het voorjaar maakt de familie Kauer elke tweede wijnrank los om het bodemleven en de mineralisatie te stimuleren. Op die manier voorzien ze de wijnstokken van voedingsstoffen en verminderen ze ook de waterconcurrentie tussen de wijnstokken en het groen in de zomermaanden. Indien nodig voeden zij het bodemleven en de wijnstokken extra met organisch materiaal. Zelfs in de biologische wijnbouw moeten wijnstokbeschermingsmaatregelen worden toegepast bij de teelt van klassieke druivenrassen zoals riesling. Om de druiven te beschermen tegen de geïntroduceerde echte meeldauwschimmels gebruiken de Kauers steenmeel, algenextracten, bakpoeder en kleine hoeveelheden zwavel en koper. De boerderij wordt jaarlijks gecertificeerd volgens de biologische verordening van de EU en de ECOVIN-richtsnoeren. Met de oogst 2012 wordt het gebruik van de EU BioLogos verplicht. Daarom zult u op de etiketten van het wijnhuis Kauer naast het ECOVIN-logo ook het EU-logo voor biologisch geproduceerde producten aantreffen.


Meer informatie en contact
Weingut Dr. Randolf & Anne Kauer | Mainzer Straße 21   55422 Bacharach
Tel.: 06743 - 2272   |  info(at)weingut-dr-kauer.de  |  www.weingut-dr-kauer.de

Planning en inbouw van de plafondverwarming:
Stefan Waibel Wärmetechnik GmbH |  Herr Stefan Waibel  |  Amselweg 2  |  55432 Damscheid
Tel: 06744-7274  |  info(at)stefan-waibel.de  |  www.stefan-waibel.de