Evenementenhal in een oud warenhuis

Het historisch belangrijke gebouw aan de Florinsmarkt in Koblenz wordt momenteel door de Martin Görlitz Stichting gerenoveerd en voor verschillende doeleinden gebruikt als een culturele, wetenschappelijke, economische en educatieve ruimte. De eerst voltooide ruimte in het gebouw biedt de gewelfde hal in het oude warenhuis een breed scala aan mogelijkheden. Met zijn 160 m² biedt de zaal plaats aan ca. 140-160 personen en is hij ideaal geschikt voor boeklezingen, lezingen, tentoonstellingen of zelfs concerten.

Kenmerkend voor de zaal is het gewelfde plafond, dat niet alleen bijdraagt tot de esthetiek, maar ook een bijzondere akoestiek en sfeer creëert. De grote bogen zorgen overdag voor een prachtig spel van schaduwen. De veelzijdige gebruiksmogelijkheden van de hal werden mogelijk gemaakt door de uitvoering van het verwarmingsconcept met wandverwarming. De wandverwarming in de gewelfde hal werd berekend, gepland en geïnstalleerd door de firma Meurer NATÜRLICHES BAUEN Gmbh uit Koblenz.

Tijdens de renovatie van de gewelfde hal rees de vraag naar een geschikt verwarmingsconcept. De buitenmuur maakt deel uit van de oude stadsmuur van Koblenz en door de dikke muren was het er vroeger koud, vochtig en oncomfortabel. Hier komt het effect van wandverwarming, bij het scheppen van een aangenaam warm ruimteklimaat, ook in grote ruimten met dikke muren tot zijn recht. Het oude pleisterwerk in de nissen werd verwijderd. Daarna werd de WEM-kalkisolatiepleister aangebracht, werden de wandverwarmingsbuizen passend in de nissen gelegd en met kalkpleister ingepleisterd. Tenslotte werd het vochtige pleisterwerk fresco geschilderd met kalkverf.

De gelijkmatige stralingswarmte van de wandverwarming maakt de zaal, die vroeger moeilijk te verwarmen was, bij uitstek geschikt voor tentoonstellingen, lezingen, concerten en andere evenementen van allerlei aard.


Ontwerp en installatie 
Meurer NATÜRLICHES BAUEN GmbH  |  Robert-Bosch-Str. 7  |  56070 Koblenz
Tel.: 0261 - 3 10 69  |  info@lehmbau.com  |  www.lehmbau.com

Contact en meer info:
ISSO-Institut Institute for Social & Sustainable Oikonomics, Dreikönigenhaus
Kornpfortstraße 15  |  56068 Koblenz-Altstadt
Buchunginfos  Tel.: 0261 - 204 391 0  |  info(at)isso.de  |   www.isso.de