Gaten boren zonder de leidingen te raken

Een borende vraag

Het is ook gemakkelijk om foto's en lampen op te hangen of gaten te boren in muren en plafonds waar watervoerende leidingen in zitten! Hiervoor worden de leidingen gelokaliseerd met een thermofolie. Daartussen is genoeg ruimte om te boren of te spijkeren zonder de leidingen onder de pleisterlaag te raken.  

Zo werkt het

De thermofolie wordt gebruikt om de WEM verwarmingsleidingen onder de pleisterlaag vinden. Als deze warmer dan 23°C wordt, kleurt hij groenig, bij temperaturen boven 29°C wordt de folie weer donker.

Voor het gebruik moet de wandverwarming uitgeschakeld zijn. Het wandoppervlak moet kouder zijn dan 23°C. Als nu de verwarming wordt aangezet (watertemperatuur 30-40°C), worden de leiding en de stuclaag daarboven warm. Afhankelijk van de watertemperatuur, de dikte van de pleisterlaag, het materiaal van de pleisterlaag en de begintemperatuur van het oppervlak, kan dit enkele minuten tot 30 minuten duren.

Als de folie op het wandoppervlak wordt aangebracht, worden de buizen op de folie zichtbaar. Na enige tijd verspreidt de warmte zich gelijkmatig over het oppervlak en zijn de buizen niet meer zichtbaar. Als de leiding te diep in het pleisterwerk of de dekvloer zit, is de warmte al te gelijkmatig verdeeld wanneer deze het oppervlak bereikt om de leidingen te kunnen lokaliseren.

De thermofolie is herbruikbaar. Knik of bekras de folie niet.

Hier vindt u een verklarende video van onze partneronderneming Schmiedhaus over de toepassing van de WEM Thermofolie.

Voor het boren van openingen voor contactdozen zijn boorkronen geschikt.